Faalangst

Elk kind is wel eens bang om iets niet te kunnen. En met een beetje spanning voor een moeilijke taak is niets mis. Maar als die spanning te groot wordt, en dus leidt tot stress en negatieve gedachten, dan is er vaak meer aan de hand. Helaas heeft ongeveer 1 op de 10 kinderen last van faalangst. 

Er zijn drie soorten faalangst te onderscheiden:

Cognitieve faalangst -> Angst om te falen bij schoolse taken, bijvoorbeeld angst om een onvoldoende te halen bij proefwerken of toetsen.

Sociale faalangst -> Angst om te falen bij sociale taken, zoals angst om niet gekozen te worden bij gym of angst om uitgelachen te worden tijdens een spreekbeurt of presentatie.

Motorische faalangst -> Angst voor lichamelijke of competitieve taken, zoals opzien tegen de gymles of angst voor het mee te doen aan een sportwedstrijd of competitie.

Alle kinderen zijn anders en er zijn dan ook veel verschillende soorten signalen voor faalangst. Vaak komen lichamelijke signalen voor, zoals zweethanden, een rood hoofd krijgen, vlekken in nek, veel naar de wc moeten, hartkloppingen, hoofdpijn, buikpijn, misselijk zijn, diarree of overgeven.

Naast deze lichamelijke reacties, zijn er ook gedragsmatige reacties. Sommige kinderen worden druk en chaotisch, gaan lachen, overdreven doen, de clown uithangen. Terwijl andere kinderen juist verlegen worden, blokkeren, niks durven te vragen, concentratieproblemen krijgen of een black-out. Een veel voorkomende signaal is ook de gevreesde situatie uit de weg gaan. Dus niet meer naar school willen of van een clubje af willen. Of subtiel proberen onder een spreekbeurt uit te komen. Door moeilijke situaties uit de weg te gaan wil een kind gevoelens van angst vermijden.

Bij faalangst hebben kinderen veel negatieve gedachten over zichzelf. Negatieve uitspraken over zichzelf kunnen ook een signaal van faalangst zijn. Uitspraken zoals: ‘Het zal me toch niet lukken’ of ‘Ik kan dat niet’ of ‘Ik ben heel slecht in….’ of ‘Doe jij dat maar… ik kan het niet’.

Denkt u dat uw kind last heeft van faalangst? Ik kan jullie hier als Kindercoach bij helpen.
Of kijk eens naar mijn weerbaarheidstraining.